Deretan Artis yang Meninggal Akibat Penyakit Jantung

January 5th, 2016 by admin | Posted under Artis, Penyakit Jantung.

Serangan jantung boleh terjadi pada siapa saja baik itu pada wanita, lelaki, tua maupun muda boleh mengalami serangan jantung mendadak sehingga menyebabkan kematian. Salah satunya dialami oleh deretan artis Indonesia yang telah meninggal akibat ganasnya penyakit jantung.

6 Artis Yang Meninggal Karena Serangan Jantung

benyamin

 • Benyamin Sueb

Karya-karya beliau memang sangat terkenal sampai saat ini, selama hidupnya beliau sudah menghasilkan 75 album dan 53 judul filem yang sangat terkenal. Namun pada tarikh 5 September 1995 beliau meningga di usia nya yang menginjak 56 tahun selepas mengalami koma selepas bermain bola sepak.

basuki

 • Basuki

Basuki merupakan salah satu pelakon dan pelawak yang mula terkenal apabila membintangi siri “Si Doel Anak Sekolahan”. Beliau menghembuskan Anfas terakhirnya yakni pada tanggal 12 Disember 2007, selepas bermain futsal lalu tiba-tiba jatuh dan pengsan kemudian tidak dapat tertolong lagi, diduga Basuki mengalami serangan jantung mendadak.

mbah surip

 • Mbah Surip

Siapa sih yang tidak kenal dengan Mbah Surip? Mbah Surip atau yang mempunyai nama asli Urip Aruiyanto merupakan pemuzik aliran raggae yang menghembuskan nafas terakhirnya pada tarikh 4 Ogos 2009 akibat serangan jantung.

adjie massaid

 • Adjie Massaid

Seorang artis yang merangkap sebagai anggota DPRD yaitu Adjie Massaid menghembuskan nafas terakhirnya pada tarikh 5 Februari 2011 usai bermain bola sepak. Pulangnya ia mengadu sesak nafas dan sakit dada hingga terjantuh, namun setelah di bawa ke rumah sakit dan ditangani selama dua jam nyawa nya pun tidak dapat tertolong lagi.

ade namnung

 • Ade Namnung

Artis pelawak dengan mempunyai perawakan yang cukup besar ini meninggal pada tarikh 31 Januari 2012. Di duga Ade Namnung yang mempunyai nama asli Syamsuf Effendi pada awalnya mengalami strok dan obesiti yang mencetuskan juga menggangu prestasi jantungnya.

jojon

 • Jojon

Jojon atau Djuhri Masdjan seorang pelawak asal Indonesia yang mempunyai ciri khas kumisnya yang mirip dengan Adolf Hitler / Charlie Chaplin meninggal pada pada tarikh 6 Mac 2014. Haji jojon sempat masuk ICU selama 2 hari kerana penyakit asma dan jantung yang di deritanya, sebelum akhirnya meninggal selepas dipindahkan ke ruang intensive.

Sebenarnya masih ada lagi deretan artis yang mengalami penyakit jantung. Penyakit jantung merupakan penyakit yang sering tanpa kita sedari sudah bersarang di tubuh kita. Para doktor sering menjuluki penyakit jantung ini dengan penyakit “Pembunuh yang Diam“, oleh kerana itu kita harus sentiasa berwaspada dan menjaga pola hidup kita agar terhindar dari penyakit jantung.

Obat Jantung Koroner paling tepat sangat diperlukan kerana memandangkan penyakit jantung tidak boleh sembarangan mengambil ubat-ubatan tertentu, rajin-rajinlah untuk memeriksa kesihatan jantung kita. Semoga dapat menambah wawasan anda. SEMOGA BERMANFAAT

Incoming search terms:

 • ade artis
 • artis meninggal setelah futsal
 • artis yang mengalami kelainan jantung
 • daftar nama artis yang sudah meninggal termasuk ade namnung

Tagged On: , ,

Incoming search terms:

 • ade artis
 • artis meninggal setelah futsal
 • artis yang mengalami kelainan jantung
 • daftar nama artis yang sudah meninggal termasuk ade namnung

Latest Post
marijuana berbahaya

Bahaya Ganja Bagi Paru paru Manusia

Ganja merupakan salah satu tanaman yang sudah masuk ke dalam jenis narkoba sejak jaman...

Deteksi Dini Kanker Payudara Dengan Pemeriksaan Gen

Deteksi Dini Kanker Payudara dengan Pemeriksaan Gen -, Nah, sebelum anda mengobati...

Pengertian Perut Kembung dan Penyebabnya

Perut kembung merupakan sebuah kondisi ketika perut terasa penuh dan kencang. Disamping...

Menu Makanan Untuk Menurunkan Kolesterol Tinggi

Menu Makanan Untuk Menurunkan Kolesterol Tinggi - Lemak tinggi, rendah lemak,...

Gazero Membantu Meredakan Kembung

Kembung bisa terjadi kapan saja, salah satunya karena keanginan ketika berkendara....